השאלון עם סער דאובה
הכירו את סער, בן 25 מנס ציונה, המתגורר בירושלים ולומד תקשורת חזותית בבצלאל. כיום הוא נמצא בשנתו הרביעית והאחרונה, רגע לפני הפגמ״ר. כשהתחיל את התואר, חשב שיתמקד באיור, אך במהלך הלימודים התאהב בעולם העיצוב, הטיפוגרפיה והאותיות. הוא מספר שיותר מהכול, הוא אוהב את הרגעים שבהם העיצוב מאפשר לו למתוח את גבולות התקשורתיות, לערער מוסכמות ולשאול שאלות. מעבר לעיצוב ויצירה, סער חובב טבע, נהנה לחקור את העולם, אוסף חפצים רנדומליים, ומקדיש זמן לחבריו הפרוותיים – שפרה החתולה ואוסקר הכלב.
היי, סער. מה שלומך? איפה אנחנו תופסים אותך השבוע?
היי! אני בדירה הנחמדה שלי בירושלים, אוסף חומרים ורעיונות לקראת פרויקט הגמר שאני מתחיל לעבוד עליו ממש השבוע.
נייס. אתה עובד במקביל ללימודים?
לאחרונה סיימתי התמחות בסטודיו Re-Levant הנהדרים. זו הייתה חוויה מאתגרת, מלמדת ומעשירה, וגם הפעם הראשונה שהתמודדתי באמת עם, מה שנקרא, "העולם האמיתי" של התחום.
אתה אוהב לעבוד בצוות, או מעדיף לבד?
תלוי בצוות, כמובן. אבל אני באמת מאמין שעם האנשים הנכונים אפשר להגיע לתוצאות הרבה יותר טובות ומעמיקות מאשר כשעובדים לבד. וזה לא סותר את זה שיש לי פינה חמה בלב גם לעבודה סוליסטית.
על איזה פרויקט מעניין עבדת לאחרונה?
במסגרת קורס "מבוא לעיצוב אותיות" בהנחיית דניאל גרומר, עיצבתי גופן שמתחקה אחר צורת האותיות במגילות ים המלח. זה פתח לי עולם שלם של מסורות כתיבה, כאלה שנוכחות גם בגופנים קלאסיים שאנחנו מכירים (כמו דוד), אבל לראות את המקור בעצמי ולחקור אותו היה חוויה ממש מרתקת, ואפילו קצת הזויה. ממליץ בחום לבדוק איך נראית נו״ן־סופית או גימ״ל במגילת המקדש. שווה הצצה.

״פרויקט מהסמסטר האחרון, שבו עיצבתי גופן בהשראת צורת האותיות ממגילות ים המלח, ספציפית ממגילת המקדש (לסקרנים, שווה חיפוש). תוך כדי עבודה גיליתי עד כמה הצורניות הזו, למרות שעברו מעל אלפיים שנה מאז שנכתבה, עדיין חיה איכשהו בתת המודע התרבותי שלנו ובעברית שמקיפה אותנו ביום יום. הפרויקט נוצר במסגרת קורס עיצוב אותיות, בהנחיית דניאל גרומר.״
מעניין! מה הדבר הכי טוב שקרה לך השנה?
אימצתי חתולה חדשה (שפרה הקטנה).
מה גורם לך להתרגש ולרצות לעצב וליצור?
הרגעים שבהם אני מרגיש שגיליתי משהו חדש – פורמט, צורה, צבע, משהו שעוד לא יצא לי לראות.
מה אתה עושה כשאין לך מוזה?
מסתכל החוצה, מחפש השראה במקומות שלאו דווקא קשורים ישירות לעיצוב: ברחוב, בטבע, בסרטים, ביוטיוב. לפעמים אני גם חוזר לעבודות ישנות שלי, מנסה להבין מה הלהיב אותי אז, ואיך אפשר להצית את זה מחדש.
מה אתה עושה בשביל הכיף?
מצייר עם פנדות, זה המדיום הכי חומרי, נגיש וישיר שאני מכיר. אני כבר מוגבל בצבעים, רק מה שיש בקופסה, אבל דווקא מתוך המגבלה הזאת אפשר להשתחרר ולהתפרע.
איזה מרצה השפיע/ה עליך במיוחד?
נעמי גייגר פתחה לי את הדלת לעולם העיצוב. איך להסתכל ולדבר על עיצוב, ואיך לתת ולקבל ביקורת. די בזכותה התאהבתי בעיצוב ובטיפוגרפיה, והבנתי שגם לי יש מקום בתוך התחום הזה.
מרצה נוסף הוא גיא שגיא, שגרם לי לחשוב על עיצוב קצת אחרת, לא רק ככלי שירות, אלא גם כמדיום שאפשר דרכו לשאול שאלות, להביע ביקורת ולמתוח את הגבולות של מה נחשב תקשורתי. ויש עוד המון מרצים שהשפיעו עליי, אבל אעצור כאן.

פרויקט טיפוגרפי משנה ג׳, שנעשה במסגרת סטודיו "טיפוגרפיה מורכבת" בהנחיית דנה גז וטבע שולט. ״עיצבתי אסופת טקסטים שעוסקת בקשר שבין האדם והטבע ובשאלות שמרחפות סביבו: איך אנחנו תופסים את עצמנו ביחס ליקום? האם אנחנו עוד חלק מהטבע, או אולי משהו נפרד ממנו? ואם כן, איזו אחריות יש לנו כלפיו?״
איזה מעצב/ת השפיע/ה עליך יותר מכל?
זה משתנה כל הזמן, אבל משום מה מי שעולה לי עכשיו לראש הוא דווקא לא מעצב אלא הצייר פיטר דויג. הקומפוזיציות שלו, הצבעוניות, הקו והכתם, והנושאים שהוא מתעסק בהם – כל אלה מרתקים אותי ונותנים לי המון השראה.
במה היית עוסק אם לא היית מעצב?
אם לא אמנות או עיצוב, אז כנראה שכימיה או ביולוגיה.
באיזה פונט היית רוצה שיכתבו על המצבה שלך?
נרקיס טקסט של פונטף.
מהי משמעות החיים?
אני לא חושב שיש כזו, וזה היופי. 🙂
קיצור מקלדת אהוב
Ctrl+Alt+Shift+V – שזה "paste in place" באינדיזיין.
כתוב בבקשה את המילה הבאה בכתב היד שלך:
עוד טאלנטים...

עידן אסינלי

עדי בלום

גיא נתיב
